Autor: Violetta Riidas • 12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pereõde just nagu seaduslik illegaal

Pereõed saaksid võtta ühe osa perearstide kohustustest enda kanda, kui neil oleksid suuremad õigused

<strong>Mõned nädalad tagasi esines Tõstamaa Tervisekeskusevelskri haridusega õde Eve Käär Pärnu Postimehes üldsust jahmatanudavaldusega: perearsti äraolekul võtab ta haigeid vastu- määrab ravija töövõimetust ning kirjutab välja retsepte.</strong><br />Käär ütles- et on väsinud olemast pettur ja tahab suu puhtaksrääkida asjadest- millest on teadlikud nii patsiendid- perearstid-maavalitsus- haigekassa kui ka apteekrid- kuid mida seadused eritikarmilt hukka mõistavad.<br />Miks just nüüd? “Tegelikult oleks pidanud seda tegema juba ammu.Olen loomult ikka suhteliselt aravõitu ja oodanud- et ehk keegiteine…-” vastas Käär maakonnalehes ja lisas- et paraku pole sedajuhtunud.<br />“Minu arvates sai Eve kannatustekarikas täis pärast järjekordsetametniku telefonikõnet- kes päris asju- mis niigi teada: kes teieolete- kas te üldse oskate teha seda- teist ja kolmandat-”kommenteeris samas kohe keskuse perearst Madis Veskimägi- kes endasõnul on tavaliselt iga paari kuu tagant 1-2 päeva kuskilüritusel.<br />Endale asendajat on tal võimatu leida- kuigi ametlikult on tal kaasendusarst. Paraku elab ja töötab Veskimägi aga Tallinnas.<br />“De facto on asjad toiminud kenasti- meie püüdlus on teha seda nüüdka de jure-” ütles Tõstamaa perearst.<br />Eesti Perearstide Seltsi juhatuse esimehe Madis Tiigi sõnul onõdedel retseptide kirjutamine igapäevane töö. “See on kogu aegniimoodi olnud ja on mõnes mõttes paratamatus-” ütles Tiik. Talisas- et kui õel ei ole allkirjaõigust ja otsustamisõigust- siismeie õigusruumi järgi vastutab kogu tema tegevuse eest arst.<br />Paraku tähendab see pidevat ebaseaduslikku tegevust ja mitte ainultretsepti osas- vaid kogu õe tegevus on Tiigi sõnul mõnes mõttesillegaalne. Arst peaks õe kõrval istuma - olgu tegemist siissüstimise või sidumisega.<br />Pereõde iseseisvaks<br />Sotsiaalministeeriumi tervishoiupoliitika juht Heli Palustekinnitas- et olukorras- kus õde vormistab arsti allkirjastatudretsepti- lasub kogu vastutus ikka arstil.<br />“Kui patsient saab perearstilt tema allkirjaga mistahes dokumendi-mille on vormistanud õde- on juriidiliselt väljastajaks arst-”selgitas Pauluste ja lisas- et nad on kursis- et sellist olukordapraktikas esineb.

<em>Pikemalt loe paberlehest</em>

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099