Autor: Ketlin Beljaev • 12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurorg siblib ringi

Lastearstiks õppimisel pole peapõhjus armastus laste vastu, vaid hoopis uudishimu

Lastearst Lagle Suurorg luges mõned aastad tagasi ajakirjas Pediatric ilmunud artiklit- kus kirjutati- millised arstitudengid valivad pediaatria. Nagu USA professori tehtud uuringust selgus- on pediaatrite peamine omadus uudishimu. Selle peale oli Suurorg ise juba varem mõelnud ja leidis artiklist ainult kinnitust- et on õige eriala valinud.

Oma sõnul huvitub ta kõigest- mis maailmas toimub. Kuigi paljude valdkondade juures midagi maailmaasjade parandamiseks teha ei saa- kuulub Lagle selle aasta kevadest haigekassa nõukogusse- kus arutatakse olulisi asju. Suurorg hoolib- mis vabariigis toimub. Nagu ta enda kohta ütleb: kogu aeg õiendan ja siblin ringi.Lagle uudishimu pole jäänud lähedastelegi märkamatuks. Näiteks tema arstist tütar Jana Kivastik ütles- et kui tal olid klassiõed külas- siis ema tuli alati uudiseid kuulama. Ja teeb seda siiani.Sõbranna Pille Kaldmäe sõnul ongi teadasaamise himu see- mis sunnib Laglet ikka ja jälle uusi asju õppima. “Lagle võib ette võtta täiesti tundmatu valdkonna- loeb natuke ja juba on tal asjast ülevaatlik pilt. See on tema praeguses töös hädavajalik omadus-” räägib Joensuus töötav arst.Lagle õiendab ja siblib igapäevaselt ringi Tallinna Lastehaiglas kvaliteedijuhina. Kuigi tema süda jäi Nõmmel asunud I Lastehaiglasse- kus ta veetis rohkemgi aega kui kodus.Ka tütar Jana mäletab- et ema oli tihti tööl- aga sellepärast ei jäänud veel midagi tegemata. “Kindel üritus- mis kaasnes alati kesklinnas käiguga- oli Moskva kohviku külastus. Ka teatris käisime palju-” meenutas tööka ema töökas laps- kelle mälupildis on ka seik- kus ta aitas emal kandidaaditöö jaoks ülipikki numbrite tulpi vanaaegse Felixi arvutusmasinaga kokku liita.Kui Jana oli 8aastane- pandi talle astma diagnoos. “Olime haiglas ja elasime sisuliselt minu kabinetis: mina tegin oma tööd ja tema oma ravi. Tulime koju- istusime kahekesi diivanil ja ta ütles- emme- mina hakkan kopsuarstiks. Sina oled südamearst ja mina kopsuarst - vaata kui hea meil on koos tööd teha-” meenutab Suurorg.Õiges suunas lapsena antud lubadus ka läks: Jana Kivastik töötas oma doktoritööna Eestile välja laste hingamisfunktsiooni normatiivid.Praegu töötab ta Tartu Ülikoolis füsioloogia ja biofüüsika dotsendina. Lagle räägib meditsiinist nüüd juba väimehega- kelleks on Maarjamõisa meditsiinilinnaku projektijuht Toomas Kivastik- erialalt farmakoloog. Lagle vanemast- 20aastasest lapselapsest saab samuti arst- aga tema valis patsientideks loomad.Suuroru sõnul on teda arstiks saamise ja olemise teel toetanud terve pere. Ülikooliaeg möödus peadpidi raamatus ja ema tõi vahepeal turgutuseks lapsele moosipurgi.Kui Lagle läks Leningradi kandidaaditööd kirjutama- oli tütar Jana vaid 2-5aastane. “Abikaasa toetas ja ema võttis lapse eest hoolitsemise enda peale. Keegi pole kunagi öelnud- et ära mine. Nad on aru saanud- et tark tohter majas on vajalik-” naeris Suurorg.Nii näiteks juhtus- et enne kooliminekut sai tütar Bambi pildiga särgi- mis tekitas kehale hiiglaslikud kublad. Lagle istus õhtul bussi ja sõitis haiglasse hormooni järele. Tagasi tulles ootas teda teede-ehituse insenerina töötav abikaasa koos lapsega akna peal. “Mees võttis ümber kaela kinni ja ütles- issand- kui hea- et sa oled arst-” meenutas Eesti esimene lastekardioloog.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099