Lülisamba kirurgia on kujunenud omaette erialaks

Ida-Tallinna Keskhaigla korraldab
haiglatevahelise kliinilise konverentsi lülisamba haigustest ja nende
kirurgilisest ravist.

Lülisamba haiguste kirurgilise raviga on varasematel aastatel tegelenud vastavalt vaevustele kas neurokirurgid või ortopeedid ja aidanud suurt hulka patsiente, selgitas kirurgiakliiniku juhataja Andrus Mäesalu. Samas on patsiente, kelle puhul kannatab nii tugifunktsioon kui neuroloogiline staatus, mil on tulnud rakendada meetodeid ja oskusi mõlemast valdkonnast.

Lülisamba haiguste põhjustajana esinevad lisaks degeneratiivsetele patoloogiatele ka kasvajalised protsessid ja infektsioonid, mis nõuavad spetsiifilisi teadmisi ja adekvaatset ravi. Spetsialiseerumise tõttu üksnes neurokirurgiale või ortopeediale on nendele patoloogiatele seni vähem tähelepanu pööratud ja sellest tulenevalt neid probleeme ka alaravitud.

Tänapäeval on lülisamba kirurgia kujunenud omaette erialaks, mis nõuab teadmisi ja oskusi lisaks ortopeedia ja neurokirurgia valdamisele veel täiendavalt rindkere- ja veresoonte kirurgiast, onkoloogiast ning infektsioonhaigustest. Tänu teaduse ja tehnika arengutele on oluliselt muutunud lülisamba haiguste käsitlemine ja kirurgiline tehnika. Uute materjalide, instrumentaariumi ja operatsioonitehnikate kasutuselevõtmine on võimaldanud parandada operatsioonitulemusi, kiirendanud patsientide taastumist ja parandanud nende elukvaliteeti.

Eestis tegeldakse lülisamba kirurgiaga aktiivsemalt kolmes keskuses: Tallinna Lastehaiglas, Põhja-Eesti Regionaalhaiglas ja Ida-Tallinna Keskhaiglas. Kaasaegse lülisamba kirurgia arendamise vajadusest ja oskusteabe ning spetsialistide vähesusest tingituna on oluline koostöö patsientide ravivõimaluste ja tulemuste parandamiseks.

11. juunil toimuval konverentsil käsitletakse järgmiseid teemasid: lülisamba osteomüeliit, diski degeneratiivne haigus ja lülisamba metastaatilise haiguse kirurgiline ravi.


Lisa kommentaar

  • Triinu Laan

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.