Autor: Violetta Riidas • 3. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suitsetamine sõltub geenidest

Teatud pärilikud osad mõjutavad suitsetamise alustamist ja lõpetamist.

Geneetika mõjutab nii suitsetamisega seotud käitumist kui ka nikotiinisõltuvuse teket, selgus Soomes valminud uurimistöö tulemustest. Ulla Broms selgitas oma väitekirjas, et teatud pärilikud osad mõjutavad üksikisiku tasemel suitsetamise alustamist ja lõpetamist, suitsetamise määra ja nikotiinisõltuvust, vahendas Päevaleht.

Uurimistöös osales ligi 9000 Soome kaksikut ja nende pereliiget. Infot koguti nii küsitluse, intervjuu kui ka geeniproovidega.“Geenid mõjutavad meeste puhul rohkem suitsetamise alustamist ja selle lõpetamist, naiste puhul näitavad geenid rohkem seoseid selles osas, kui palju suitsetatakse,” ütles Broms. “Tulemused näitavad, et neid asju mõjutavad eri geenid.”

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099