Autor: Violetta Riidas • 5. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mereväelasi kummitavad luumurrud

Raplamaal asuva Seli Tervisekeskuse peaarst Teet Lainevee märkas veebruaris, et tema selle talve patsiendid tulevad sageli ühest kohast - Tallinnast mereväebaasist.

Kaitseväelaste sanatooriumisse saabuvatel kutsealustel on kõigil üks ja sama diagnoos: pingemurd. Jaanuarist märtsini tuli pingemurruga hospitaliseerida kuus mereväelast - iga kümnes ajateenija, kirjutas Eesti Ekspress.

Lisaks luumurrumeestele oli kaitseväe arstlik komisjon märtsikuuks tunnistanud tegevteenistuseks kõlbmatuks 70 talvisest kutsealusest 21 meest. Põhjus: mitmel moel avaldunud kehaline võimetus.Talvine noppimine ajateenistusse toimub jaanuari teisel nädalal. Kummalised vigastused said alguse peaaegu esimestest hommikvõimlemistest.Esimesel ajateenijal murdus hommikvõimlemise ajal reieluu, teisel tekkis kiirrännaku ajal vasaku põlveliigese meniski kahjustus ja murdus parem sääreluu, kolmandal hakkasid põlved valutama ja tal diagnoositi sääreluumurd. Neljandal läksid puruks mõlemad kandluud ja viiendal parem jalaluu.Kuues, väheke priskemat sorti noorsõdur sattus laatsaretti ülekoormusvaludega küünarnukkides ja põlvedes, lisaks veel ragin põlvedes ja valu puusas. Ühel päeval, täisvarustuses jooksu ajal, tundis ta valu hüppeliigestes. Laatsaretis tuvastatati vasaku reieluukaela varjatud murd.Doktorr Lainevee on õppinud spordiarstiks, aga töötanud ka polgutohtrina. Pinge- ehk väsimusmurd on talle tuttav nähtus. See on tugevast koormusest tekkiv mõra või murd. Kui tavaliselt põhjustab luumurru mingi õnnetus, kas kukkumine, tugev löök vms, siis pingemurd võib tekkida ka lihtsalt kõndimise pealt. Igal aastal satub pingemurruga arsti juurde vähemalt 30 Eesti kaitseväelast eri väljaõppekeskustest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099