Autor: Violetta Riidas • 5. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seadusemuudatus loob ühtsed nõuded elundite siirdamisele

Riigikogu võttis vastu seadusemuudatuse, mis sätestab elundi- ja koesiirdamisele ühtsed kvaliteedi- ja ohutusnõuded vastavalt Euroopa Liidu direktiividele.

Kuigi organite ja kudede siirdamisi tehakse Eesti juba aastaid, pole siiani protseduuri kõiki etappe Euroopa Liidu direktiividega kooskõlastatud. Uus seadus reguleerib eelkõige siirdamise kvaliteedi- ja ohutusnõudeid, järelvalvet, isikuandmete kaitset ja käitlejatele tegevusloa väljastamist, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Tartu Ülikooli hematoloogia-onkoloogia kliiniku osakonnajuhataja Ain Kaare sõnul ootab haiglaid ees põhjalik töö uute nõuetega kohanemiseks. Üles tuleb ehitada kvaliteedijuhtimissüsteem, luua põhjalik dokumentatsioon ning täiendada aparatuuriparki.Tööga kaasnevad ka kulutused. Kuna seadusemuudatus selleks eraldi vahendeid ette pole näinud, tuleb ressursid leida haigekassal.Uue seaduse kohaselt ei hüvitata endiselt ravikindlustuseta patsientide siirdamisi, hoolimata haigekassa vastavasisulisest ettepanekust.Seadus jõustub järgmisel aastal.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099