Ministeeriumi väitel saavad südamehaiged kulutusi ravimitele vähendada

1. juulist alanevad mõnede ravimite
piirhinnad 15 protsenti. Kolmandast kvartalist muutuvad piirhinnad toimeaineid
sisaldavatel ravimitel, nagu gliklasiid, olansapiin, granisetroon,
atorvastatiin, metformiin, metoprolool, formoterool ja verapamiil.

Ravimite piirhindasid muudetakse igas kvartalis ning see aitab patsientidel kulusid kokku hoida, selgitas Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lilles.

Piirhinnad kehtestatakse ravimitele, mis sisaldavad sama toimeainet ja on samal viisil manustatavad ehk siis tegemist on täpselt sama ravitoimega ravimitega, mida müüvad erinevad tootjad.

„Odavamate ravimite turulejõudmine ja sellest tulenev piirhindade muutmine võib mõnedel juhtudel suurendada nende patsientide väljaminekud, kes eelistavad jätkata ravi mõne konkreetse tootja ravimiga,“ sõnas Lilles.

Näiteks kui enne oli ravimi piirhind 130 krooni, siis 100-kroonise ravimi turule jõudes langeb piirhind 100 kroonini. Kui patsient ostab 130-kroonise piirhinnaga ravimi, maksab ta ise 47,5 krooni. Kui ta ostab 100-kroonise piirhinnaga ravimi, maksab ta ise 40 krooni – võit on seeläbi 7,5 krooni (kallima ja odavama ravimi omaosaluse vahe) ja ta saab samaväärse ravimi, selgitas Lilles

Reeglina on nii, et piirhinna langedes langetavad ka kallimate ravimite tootjad hindasid ning patsiendi kulutused ei suurene ka sama ravimi kasutamist jätkates.

Sotsiaalministeerium soovitab inimestel konsulteerida arstiga, milline ravim oleks neile sobivaim. Kui arst on retsepti välja kirjutanud toimeaine järgi (mitte konkreetse tootja ravimi nimetusega), saab apteeker kohe patsiendile sama toimeainega odavamaid ravimeid soovitada. Sama toimeainega ravim ei ole halvem.

Piirhindade muutmine on arstidele ja patsientidele märguanne selle kohta, et saadavale on ilmunud odavamad sama ravitoimega ravimid. See tähendab ka, et mõlemal ravimi eest tasujal - nii patsiendil kui haigekassal on võimalik vähendada ravimitele tehtavaid kulutusi.

Haigekassale annab see võimaluse suunata vabanev ressurss päris uute, senisest efektiivsemate või ohutumate toimeainete soodustamisele, või kauem kasutusel olnud toimeainete soodustingimuste laiendamisele.

Lisa kommentaar

  • Triinu Laan

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.