Autor: Triin Tabur • 29. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadlased ei soovita episoodilist amiodarooniravi südamearütmiale

Amiodarooniravi sageduse harvemaks muutmine ei vähenda ravimiga seonduvaid kõrvalmõjusid. Ravi kahandamine põhjustab atriaalse fibrillatsiooni kordumist ja surmariski, kirjutas Medical News Today.

Et võrrelda episoodilise ravi ja pidevravi mõju, uuriti Hollandis Groningeni ülikoolis 209 patsienti, kes põdesid korduvat atriaalset fibrillatsiooni. Kõiki patsiente raviti ühe kuu vältel amiodarooniga. Seejärel jätkati juhuslikult määratud raviga. Episoodilise ravi puhul lõpetati amiodarooni manustamine kuu pärast regulaarset siinusrütmi ja alustati uuesti, kui patsiendil esines tagasilangus. Pidevravi grupi puhul kestis amiodarooni ravi terve uuringuperioodi jooksul. Patsiente jälgiti keskmiselt üle kahe aasta, mille jooksul hinnati atriaalse fibrillatsiooni taasteket, südamehaiguste esinemist ja nende seas esinenud surmajuhtumeid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099