20. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laste tähelepanuhäire otsib ravivõimalusi loodusravist

Tähelepanuhäirete ja hüperaktiivsuse raviks võtab stimulante sisaldavaid ravimeid 2.5 miljonit Ameerika last, kirjutas New York Times.

Murettekitav on see, et ühel kolmandikul lastest esineb ravimite kõrvaltoimeid. Rohkem kui 10% neist võivad olla tõsised - isutus, kaalu langus, unetus, kõhuvalu ja isiksuse muutused, teatas Kanada meditsiiniühing.

Olgugi, et enamus ravimitest on kinnitatud ohututeks, on paljud vanemad mures, sest Ameerika toidu ja ravimiameti poolt 2006 aastal kasutusele lubatud stimulandid nagu Adderall, Ritalin ja Concerta hoiatavad äkksurma, südame seiskumise ja hallutsinatsioonide võimaliku riski eest.Seetõttu on vanemad ja arstid hakanud vaatama üha enam alternatiivmeditsiini poole.Ameerika meditsiiniühingu raportist selgub, et esmaste uuringute kohaselt ei andnud loodusliku rahustina tuntud naistepunaõli tähelepanuhäirete ravis platseeboga võrreldes mitte mingeid tulemusi. Suuri lootusi pannakse sellele vaatamata ravile, kus kasutatakse samaaegset mitut alternatiivravi meetodit. „Looduslik ravi võib olla tulemusrikas,“ oli oma raportis Bastyr ülikooli naturopaatia meditsiiniuuringute professor Wendy Weber lootusrikas. Ameerika lastearstide seas on juba lastearste, kes loodusravi pakuvad. New Jersey Hackensack’i ülikooli professor Dr. Lawrence D. Rosen nentis, et laste käitumis ja tähelepanuhäirete ravis on oluline pöörata tähelepanu mitte ainult ühele sümptomile ja ühele ravile vaid lapse kogu füüsilisele, emotsionaalsele ja vaimsele seisundile.Loodusravis kasutatavate taimsete ravimite alla kuuluvad näiteks päevakübar, ginkgo biloba ja ginseng. Nendest gingko ja ginseng’i andsid 2001. aasta uuringu kohaselt häire ravis mõningast mõju. Hüperaktiivsust tõstavad aga aasta tagasi läbiviidud toitumisuuringu kohaselt kunstlikud värvained söökides ja jookides.Kolmanda huvitava ravivõimalusena kasutatakse bioloogilist tagasiside (biofeedback). Selle käigus kinnitatakse laste pea külge elektroodid ja nad õpivad läbi arvutimängude treenima aju tähelepanu- ja keskendumiskeskusi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708