Autor: Triinu Laan • 20. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tervislik elustiil lülitab vähki tekitavad geenid välja

See pole mingi saladus, et tervislik elustiil võib vähkkasvaja väljakujunemist aeglustada, kuid see, kuidas see täpselt käib on olnud seni teadmata. Nüüd leidsid teadlased tõendeid, et õige toitumine ning liikumisharjumused võivad lülitada olulisi geene sisse ja välja.

San Franciscos asuva California ülikooli teadlased Dean Ornishi juhtimisel selgitasid pilootuuringus välja, kuidas järsk elustiili muutus mõjub varases järgus eesnäärmevähki põdevatele meeste puhul geenide avaldumisele, vahendab Novaator New Scientisti.

Kasvajast võeti biopsiaid kahel korral. Enne, kui katsealused alustasid tervisliku toitumise, mõõduka kehalise tegevusega ning hakkasid tegelema oma stressitasemega ning alustasid psühhoteraapiaga ning pärast seda, kui mehed olid kõike seda juba kolm kuud teinud. Proovidest tuli välja, et elustiilimuutus avaldas mõju sadade geenide avaldumisele.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708