Autor: Triinu Laan • 26. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kala söömine pikendab eluiga

WHO konverentsi avapäeval rääkisid ettekandjad tervislike eluviiside ja pika eluea seosest. Samas ei kinnitanud eksperdid otsest seost SKP ja parema tervise vahel.

Dr Uwe Reinhardt Princetoni ülikoolist tõdes, et palju räägitakse küll rahast, kuid hoopis vähem tervisest. Oluline on nende kahe valdkonna vahel seoseid näha ning investeerida ka haridusse, selgitamaks inimestele põhitõdesid. Reinhardt kinnitas, et otsest seost SKP ja parema tervise vahel tuua ei saa. Rohkem kulutades ei saa öelda, et see on efektiivsem või patsiendi rahulolu suurem. Kui kulu tervishoiule on suur, siis võib see tähendada ka seda, et palju panustatakse tippspetsialistidele, mitte esmatasandi tervishoiule. Dr Joe Kutzin, WHO esindaja Barcelonas lisas, et erinevate maade kogemuse põhjal ei ole olemas õiget vastust sellele, kui palju peaks valitsus SKPst kulutama tervishoiule.

Londoni ülikooli rahvatervise professor Martin McKee ütles Jaapani olukorda kirjeldades, et sealne tervisesüsteem on väga odav. Samas on elanike tervis hea, kuna nende elustiil ja toit on lihtsalt nii tervislikud. Ka jaapanlased eelistavad kala, mereande ja tofut. McKee tõi ka näite lihtsast, odavast ja mõjusast sekkumisest, kuidas rahvatervist parandada – suitsetamiskeeld avalikes kohtades. Eesti on selle samuti heaks kiitnud ning keelu jõustumisest on möödunud juba aasta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099