26. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raadiosagedusel töötav tuvastustehnoloogia võib tekitada meditsiinilistes abivahendites tehnilisi rikkeid

Raadiosagedusel töötav tuvastustehnoloogia (RFID), võib tekitada tehnilisi rikkeid tervishoiuasutustes kasutusel olevates abivahendites, leidsid hollandi teadlased.

Üldtuntumateks kasutuselolevatest tuvastustehnoloogia vahenditest on uksekaardid, elektroonilised maksesüsteemid ja vargakindlad kaubalukud kaubamajades. Teadlased hindasid kahel erineval aktiivsel ja passiivsel raadiosagedusel töötava tuvastustehnoloogia mõjusid 41 erineva meditsiinivahendi (elektroonilised tilgutipumbad, südamestimulaatorid, dialüüsivahendid) vahetus läheduses kuni 30 cm, kirjtuas medpagetoday.com.

Seadmed töötavad kahte moodi: Passiivne RFID aktiveeritakse terminali poolt tekitatud elektromagnetvälja abil. Aktiivne RFID toimib patareidelt saadud energia abil, kogub, salvestab ja edastab infot ilma sildilugeja (terminaali) poolt aktiveerimata.„123 katsest 34-l esines elektromagneetilist vahelesegamist. Neist 22 tekitasid patsiendile eluohtliku olukorra, avaldades otsest füüsilist mõju, näiteks lakkas töötamst elektrooniline tilguti.“ märkis ajakirjale Journal of the American Medical Association Amsterdami akadeemilise meditsiinikeskuse doktor Erik Jan van Lieshout.Selgus, et passiivse raadiosageduse signaali ja müra suhe tekitab aktiivse raadiosagedusega võrreldes rohkem tehnoloogilisi tõrkeid.USA Cambridge tervishoiu edendamise instituudi president Donald Berwick peab uuringuid raadiosagedusel töötava tuvastustehnoloogia mõjust tervishoiuasutustes kasutusel olevale meditsiinilistele abivahenditele väga oluliseks.Meditsiiniliste vahendite tootjad peaksid Berwicki arvates pöörama suurt tähelepanu tehnika tehnoloogilisele kontrollile, sest uus tehnoloogia toob alati endaga kaasa ootamatuid tehnoloogilisi probleeme.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099