Autor: Triinu Laan • 27. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Punane vein on südamele kasulik

Wisconsini ülikooli teadlaste uurimistöös leiti, et punases veinis leiduv looduslik ühend resveratrool aitab südant noorena hoida.

Kui varasematest uuringutest on teada, et ühend ennetab veresoonte lupjumist ja aitab vältida trombide teket, vähendab halva kolesterooli osakaalu ning omab tõenäoliselt ka mõningaid vähkkasvajavastaseid omadusi, siis värskest teadustööst selgus, et regulaarselt resveratrooli tarvitavatel hiirtel aeglustus olulisel määral vananemisest tingitud normaalne südame töövõimekuse langus, vahendab Eesti Ekspressi terviselisa.

Kuigi resveratrooli mõju oli kõige ilmsem just südamelihases, aeglustas see vananemisega seotud negatiivsete muutuste ilmnemist ka teistes kudedes, sealhulgas ajus. Resveratrooli leidub suuremates kogustes punases veinis ja tumedates viinamarjades, ent vähemas koguses näiteks ka pähklites ja mustikates.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099