Autor: Katre Pilvinski • 1. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HIV hakkas inimeste seas levima juba saja aasta eest

Inimese immuunpuudulikkuse viirus (HIV-1), mis toob maailmas kaasa miljoneid aidsijuhte, nakatas inimene esmakordselt umbes saja aasta eest, see on üle 20 aasta varem seniarvatust, selgub värskest uurimusest, mida esitleti konverentsil Evolution 2008.

Viiruse teine liik HIV-2 jõudis inimesele mitukümmend aastat hiljem ahvidelt, kes olid seda viirust kandnud juba mitu sajandit, mitte miljoneid aastaid, nagu mõned uurijad on arvanud, vahendas Novaator.

Teadlased püüavad välja selgitada, kust mõlemad viirused pärinevad, see aitab teada saada, kui tihti ilmuvad välja uued inimesi ohustavad viirused, nii HIV-1 kui HIV-2 pärinevad ahvide immuunpuudulikkuse viirustest, mis levib primaatide seas.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708