HIV hakkas inimeste seas levima juba saja aasta eest

Inimese immuunpuudulikkuse viirus (HIV-1),
mis toob maailmas kaasa miljoneid aidsijuhte, nakatas inimene esmakordselt umbes
saja aasta eest, see on üle 20 aasta varem seniarvatust, selgub värskest
uurimusest, mida esitleti konverentsil Evolution 2008.

Viiruse teine liik HIV-2 jõudis inimesele mitukümmend aastat hiljem ahvidelt, kes olid seda viirust kandnud juba mitu sajandit, mitte miljoneid aastaid, nagu mõned uurijad on arvanud, vahendas Novaator.

Teadlased püüavad välja selgitada, kust mõlemad viirused pärinevad, see aitab teada saada, kui tihti ilmuvad välja uued inimesi ohustavad viirused, nii HIV-1 kui HIV-2 pärinevad ahvide immuunpuudulikkuse viirustest, mis levib primaatide seas.

Esimene märk, mis viitas, et teadlased olid HIV-2 uurimisel valejälgedel, tuli eelmisel aastal, nimelt põhineti varem oletusel, et kuivõrd ahvid tavaliselt ei haigestu ahvide immuunpuudulikkuse viirusse, siis peavad ahvid selle viirusega olema kokku puutunud miljonite aastate jooksul ning selle ajaga on kandjaloom ja haigustekitaja õppinud rahulikult koos hakkama saama.

Kui see eeldus peaks paika, peaks ahvide põlvnemispuu ja ahvide immuunpuudulikkuse viiruse arengutee kattuma, kuid möödunud aastal avastas Arizona ülikooli üliõpilane Joel Wertheim koos oma juhendaja Michael Worobeyga, et Aafrika rohepärdikute puhul ei pea see eeldus paika ning Wertheimi sõnul tuli siit välja, et viiruse vanus polegi miljoneid aastaid.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.