4. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HIV viirusesse nakatumist rinnapiima kaudu saab vältida

USA Illinois, Chicago Lavaxi ja Chicago ülikooli teadlased esitlesid uut võimalikku tehnoloogiat, mis aitab imikutel vältida rinnapiima kaudu HIV viirusesse nakatumist.

AIDS – (acquired immune deficiency syndrome) omandatud immuunsuspuudulikkuse sündroom on ravimatu haigus ja seega on viiruse levikut ravi puudumisel raske kontrolli all hoida. Nakatunud täiskasvanult levib viirus rinnapiima kaudu imikule, mis on üheks suurimaks probleemiks Aafrikas, kus nakatunud emadel puuduvad rinnaga imetamisele teised alternatiivid, kirjutas ScienceDaily.com.

Teadlased eraldasid inimese suus oleva spetsiaalse pribiootilise laktobatsill bakteri, mida esineb piimatoodetes, jogurtites ja kefiiris. Pribiootiline laktobatsill püüab ja seob HIV viiruse kaitsekesta sisse. Laktobatsill bakter kasvab ja paljuneb, ning kui imik on bakteriga nakatatud, kestab kaitse seni, kuni laps on imetamisest võõrutatud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099