Autor: Katre Pilvinski • 3. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus strateegia pahaloomuliste ajukasvajate raviks

Vähiuurijad on leidnud efektiivse mooduse võitlemaks glioblastoomide – kõige levinumate ja agressiivsemat tüüpi ajukasvajate – vastu. Strateegia põhineb nendes kasvajates teadmata põhjusel hoogsalt paljuneva tsütomegaloviiruse ründamisel.

Herpesviiruste hulka kuuluva tsütomegaloviirusega koos hävivad selle peremeesrakkudeks olevad vähirakud, normaalne kude jääb aga terveks, vahendas Eesti Geenikeskus Nature Newsi. Ajakirjas American Society of Clinical Oncology avaldatud kliinilises uuringus viidi 21 glioblastoomi patsiendi valgelibled kokku viirusosakestega ning süstiti tagasi patsientide verre. Protseduuriga, mis meenutab vaktsineerimist, treenitakse immuunsüsteemi organismis viirust ära tundma ja hävitama.

Uuringu esialgsed tulemused on julgustavad: kasvaja areng pidurdus selle manipulatsiooniga keskmiselt aasta võrra, kasvaja kirurgilise eemaldamise puhul on see näitaja 6-8 kuud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099