7. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasvajaga lapse lootused täielikult paraneda on head

Lapseeas ehk vanuses 0–15 aastat on kasvajad haruldased. Miljoni lapse kohta võib esineda 110–130 uut juhtu aastas, ütles Tallinna Lastehaigla onkoloogia-hematoloogiaosakonna juhataja Kadri Saks. Kuna lapseea shy; kasvajad sünnivad sageli lapsega kaasa, siis on nende sagedus sõltuvuses sündide arvust. Eestis on esmaseid juhte aastas keskmiselt 25.

Lapseea kasvajad on suhteliselt hästi ravitavad, paljud lapsed saavad ja jäävad terveks. Täiskasvanuna võib uus kasvaja tekkida 10 protsendil lapse shy;eas seda haigust põdenud inimestest. Saksa sõnul juhtub see enamasti 15 ja rohkem aastat pärast esmast ravi. Suurem osa (90%) terveks saanud lastest elavad ka edaspidi terve inimese elu.

Hematoloogilistest onkoloogilistest haigustest esineb lapseeas kõige enam leukeemiaid ja lümfoome. Teine suur grupp on soliidtuumorid, millest enamik on kesknärvisüsteemi kasvajad. Lapseea soliidtuumorid on peamiselt kaasa sündinud, pärinedes embrüonaalsest, ebaküpsest koest, mis immuunsüsteemi kaitsevõime nõrkuse tõttu areneb kasvajaks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099