Noorte naiste rinnavähi eripära on selgunud

Noortel naistel esinev rinnavähk on palju
agressiivsem ja raskemini ravitav kui vanematel naistel, teatab
ScienceDaily.com.

USA Duke Comprehensive Cancer Centeri ja Duke Institute for Genome Sciences Policy teadlased on välja selgitanud osalise põhjuse, miks noortel naistel esineb enamuses rinnavähi agressiivsem vorm võrreldes vanemaealiste naistega.

Nooremate naiste rinnavähk jagab sarnast unikaalset genoomilist eripära, mis vanematel naistel puudub.

"Tänu sellele uurimistööle noorte naiste vähigeeni eripära väljaselgitamisel oleme võimelised välja töötama paremini toimivaid ravimeetodeid," kinnitas Duke'i vähikeskuse onkoloog ja teadustöö autor Kimberly Blackwell.

Duke'i vähikeskuse teadlased uurisid ligi 800 rinnavähi proovikudesid viiest erinevast riigist. Proovid jagati vanusegruppide järgi. Alla 45aastastel naistel leiti 350 aktiivset vähigeeni. Üle 65aastastel naistel need aktiivsed vähigeenid puudusid.

"Noorte naiste rinnavähk on bioloogiliselt sarnane ja see avastus oli tõepoolest tähelepanuväärne. Noortel naistel esines rinnavähigeen BRCA1, mis reguleerib immuunsust, hapnikuvarustust ja geenimutatsioone,“ selgitas Blackwell.

Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.