Punase ja kollase toiduvärviga tooted tekitavad lastel hüperaktiivsust

Eelmisel nädalal hääletas Euroopa Parlament
selle poolt, et kuut kollaseid ja punaseid toone andvat toiduvärvi sisaldavad
tooted tuleb lisaks koostisele varustada hoiatussildiga: «Võib avaldada
kahjulikku mõju laste käitumisele ja tähelepanuvõimele».

Seadus kavatsetakse vastu võtta lähinädalatel ja kuut toiduvärvi sisaldavad toidud saavad hoiatussildid tõenäoliselt ülejärgmisel aastal. Täielikult keelustatakse lisaained töötlemata toidus. Magus- ja värvaineid ei tohi tavaliselt kasutada imikute ja väikelaste söögis, kirjutas Postimees.

Euroopa Parlamendi saadik Katrin Saks oli koos ülejäänud europarlamendi sotsiaaldemokraatidega kahjulike toiduvärvide täieliku keelamise poolt.

Saksa sõnul olid vaidlused parlamendis tulised, aga lõpuks jõuti Euroopa Nõukoguga arutledes keelustamisest hoiatamiseni. «Ilmselt oli selle kompromissi taga ka tugev tootjate lobi,» oletas ta.

Väidetavalt ohtlike toiduvärvide täieliku ärakeelamise vastu oli Eesti Tarbijakaitse Liidu teatel Euroopa toiduohutusamet. Tartu tarbijanõustamis- ja infokeskuse juhataja Tiiu Müürsepp aga ütles, et amet ei olnud mitte niivõrd vastu, kuivõrd nõudis lisauuringuid.

«See, et praegu niisugune seisukoht on saavutatud, on teretulnud, aga võib-olla on vaja seda karmistada,» sõnas Müürsepp, kes osales samuti toiduvärvide-vastases lobitöös Euroopas.

Müürsepa sõnul kerkis teema üles seoses Suurbritannias Southamptoni Ülikoolis tehtud uurimusega, mis avaldati eelmisel aastal. Süües toiduvärve koos säilitusaine naatriumbensoaadiga (E211) isegi alla lubatud päevase piirnormi, muutusid uuritud kolme-, kaheksa- ja üheksa-aastased lapsed hüperaktiivsemaks ning nende keskendumisvõime vähenes.

Euroopa toiduohutusamet soovib Müürsepa sõnul, et uuringuid tehtaks puhtalt toiduvärvidega ilma säilitusaine kõrvalmõju uurimata.

Müürsepp märkis, et kuue toiduvärvi ja naatriumbensoaadi kahjulikkus seisnebki eelkõige selles, et need soodustavad täiesti tervetel lastel hüperaktiivsuse teket. «Nende tähelepanuvõime on kahjustunud. Nad ei lõpeta ühtegi mängu ega suuda koolis keskenduda,» selgitas Müürsepp ning lisas, et laste hüperaktiivsus on ka Eestis suur probleem.

«See (toiduvärv – toim) on keemiline sünteetiline kehavõõras aine,» ütles toitumisspetsialist, Tartu Ülikooli emeriitprofessor Mai Maser. Toiduvärvi põhjustatud hüperaktiivsus võib tema sõnul olla nii ühekordne kui ka pikaajaline muutus ning sõltub inimesest ja tema söömisharjumustest.

Maser lisas toiduvärvide kahjuliku mõju hulka allergia tekke soodustamise, mis võib väljenduda erinevalt – alates kõrvapõletikust ja lõpetades nahalööbega. «Sageli ei oskagi ära arvata, millised võivad olla tagajärjed, näiteks kahjulikud ained kuhjuvad kuskile või põhjustavad muutusi rakkudes,» märkis ta.

Maseri sõnul on võõrmõjule kõige vastuvõtlikumad kiiresti uuenevad rakud. «Kõige tundlikumad on sugurakud ja kasvava organismi rakud,» ütles toitumisteadlane ning lisas, et just seetõttu tuleks eelkõige lapsed lisa

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.