Autor: Ketlin Beljaev • 17. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ketamiin aitab ennustada psühhootilisust

Anesteetikum ning mõnuaine ketamiin aitab leida teste hindamaks psühhootiliste häirete tekketõenäolisust inimestel, kel pole haigus veel välja kujunenud.

Sügavaid taju- ja mõtlemishäireid põhjustavat ketamiini, millest on kaunis raske uskuda tema kuuluvust mõnuainete sekka, kasutavad teadlased selleks, et tervetel inimestel tekitada skisofreeniale sarnanev meeleseisund, vahendas Eesti Geenikeskus.

Ajakirjas The Journal of Neuroscience publitseeritud uurimuses viisid Cambridge’i Ülikooli teadlased 15-le vaimselt terve inimesega läbi magnetresonantstomograafiast ja teatud mõtlemisprotsesse hindavatest psühholoogilistest testidest koosneva uuringupaketi, mille abil loodetakse kunagi hakata ennustama psühhootiliste omaduste ilmnemistõenäosust inimestel, kes diagnostiliste mõõdikute järgi on veel igati normaalsed.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708