Autor: Ketlin Beljaev • 18. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Päevitada tasub harjumuspärases kliimas

Arst Tiiu-Liis Tigane selgitab, et ultraviolettkiirgus on kolme lainepikkusega: UVA, UVB ja UVC - neist viimati nimetatu on kõige tugevama vähki tekitava toimega, kuid see neeldub atmosfääris ja maapinnani peaaegu ei jõua.

UVB-kiirgus mõjutab naha pindmist kihti, tuues kaasa päikesepõletuse ning kaitsereaktsioonina naha pruunistumise ehk päevituse, põhjustades ühtlasi naha enneaegset vananemist ja nahavähi teket. UVA-kiired tungivad sügavamale nahka ja võivad olla pigmentrakkudest tekkiva nahavähi melanoomi põhjustajaks, rääkis Tigane Sakalale.

Päikesekiirgusel ja solaariumil arsti sõnul vahet ei ole: solaarium põhjustab samuti naha vananemist ning suurendab nahavähi riski.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099