ÜRO aidsiraportisse suhtutakse skeptiliselt

Eksperdid suhtuvad ÜRO uuringu andmetesse
skeptiliselt ning ennustavad ,et haiguse muundumisega muutub olukord
teravamaks.

Sel pühapäeval kogunevad kümned tuhanded aidsieksperdid kuueks päevaks Mehhiko pealinna Mexico Citysse ülemaailmsele aidsikonverentsile, kus kõne alla tuleb muu hulgas ka uus ÜRO aruanne, mille kohaselt on haiguse pandeemia stabiliseerumas, teatas Postimees.
Väidetavalt vähenes aidsi surnute arv möödunud aastal 2,2 miljonilt kahele miljonile ning ligi kolmel miljonil nakatunul arengumaades on viimaks ometi ligipääs ravimitele. Ka uute nakatunute arv vähenes raporti andmeil 300 000 inimese võrra, 2,7 miljonile.

Ometigi suhtuvad eksperdid uuringu andmetesse skeptiliselt ning ennustavad koguni, et ravimisega seonduv muutub veelgi teravamaks, kui haigus muunduma hakkab. Pandeemiat peatada suudaks üksnes vaktsiin või tervenemine, kuid kummagi teoks saamist veel nii pea ei nähta, kirjutas AFP.

Eesti aidsi tugikeskuse juhataja Jüri Kalikovi sõnul Eestis alust stabiliseerumisest rääkida ei ole. «Vaatamata suurtele valitsuse, Global Fundi ja kolmanda sektori pingutustele on uute HIV-positiivsete arv aastas suhteliselt suureks jäänud – 600–700 juhtumit. See ei luba meil rääkida tõelisest stabiliseerumisest,» selgitas ta.
Petlikud numbrid

• ÜRO raport käsitleb aidsi pandeemiat viimase 27 aasta kohta.
• Selle aja jooksul on surnud 25 miljonit ning 33 miljonit elavad HIViga.
• Eesti saab igal aastal juurde 600–700 HIV-positiivset.

Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.