7. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Videodermatoskoop seisab kasutult

Nahavähi ennetuseks vajalik videodermatoskoop seisab kasutult nurgas kuna Hiiu naha-ja suguhaiguste keskusel on puudus vastava väljaõppe saanud töötajatest.

Suve hakul reklaamitud uus üle poole miljoni maksnud dermatoskoop seisab nurgas, sest haigla ainus koolituse saanud arst suundus juuli keskpaigas parematele jahimaadele. Kuna asendusinimest ei ole, jäeti ukse taha kõik augustikuusse registreeritud inimesed, kirjutas SL Õhtuleht.

Põhja-Eesti regionaalhaigla Hiiu naha- ja suguhaiguste keskusele ostetud videodermatoskoobi abil saab uurida sünnimärke ja naha pigmendilaike ning hinnata nende arengut. Digitaalse dermatoskoopia abil kaardistatakse inimese sünnimärgid, pilt salvestatakse ning edaspidiste visiitide ajal saab täpselt vaadata, kuidas üks või teine sünnimärk on muutunud või kuhu on midagi juurde tulnud.Hiiu naha- ja suguhaiguste keskuse juhataja Aime Kangur lubab, et oktoobri lõpust või novembri algusest on olukord paranenud. "Juba oli mul vestlus ühe potentsiaalse kandidaadiga, kes on väga kogenud ning tööst huvitatud. Tema koolitamisega läheb aga aega," seletab Kangur. Sügisel saabub lapsehoolduspuhkuselt tagasi teinegi arst, kes on samuti huvitatud videodermatoskoobiga töötamisest. Kuna Eestis digitaalne videodermatoskoopia levinud ei ole, peavad arstid käima koolitustel Pariisis või Saksamaal.Patsiendid aga pole rahul. "Miks nad siis reklaamivad ennast igal pool," pahandab mees, kelle vastuvõtt tühistati. "See ei puutu minusse, et neil arste pole ja kõik Soome lähevad." Ta juhib tähelepanu ka asjaolule, et ajal, mil haigekassal raha pole, ostetakse selline masin, mis ühe inimese töölt lahkumise korral lihtsalt seisab. "Kui üks inimene peab visiidi eest maksma 600 krooni, siis oleksid nad selle ajaga, mil masin niisama seisab, ostuks kulunud raha juba tagasi teeninud," arvab mees.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099