8. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leiti seni ravimatu endometrioosi põhjustaja

Suurbritannia Liverpooli ülikooli teadlased on leidnud endometrioosi põhjustaja, mis võib anda lootust edasiste ravivõimaluste leidmiseks.

Endometrioos on haigus, mille korral emaka limaskesta sarnane kude asetseb väljaspool emakat, munasarjades, põies, kõhuõõnes tupes ja pärasooles, kirjutas DailyMail.

Endometrioos põhjustab viljatust ja emakavälist rasedust ja seda esineb enamuses 25 kuni 40 eluaastastel naistel.Endometrioosi põhjustaja arvatakse olevat kontrolli alt väljunud ensüümis-telomeraas, mida eristatakse emaka sisemise limaskesta rakkude poolt menstruatsioonitsükli alguses. Endometrioosi korral eritub ensüüm tsükli lõpus ja põhjustab seega viljatust.Telomeer takistab iga järgneva replikatsiooniga seotud DNA lühenemist. Seetõttu arvatakse, et raku jagunemiste arv on seotud telomeeriga. Raku iga pooldumisega jääb telomeer lühemaks ja teatud lühenemise astmel pooldumine pärsitakse. Tüvirakkudes, mis peavad organismis pidevalt jagunema on aktiivne telomeraas, et vältida telomeeride lühenemist.Paljude vähivormide puhul on rakkudes leitud kõrge telomeraasi aktiivsus.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708