12. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis uus II tüüpi diabeedi ravijuhis

Endokrinoloogide ja perearstide poolt kokku kirjutatud juhis loodi suhkrutõve käsitluse muutumise tõttu.

Vajaduse uue ravijuhise järele tingis II tüübi suhkrutõve käsitluse areng. “Diabeedi puhul peavad nii arstid kui ka patsiendid silmas pidama kindlaid ravieesmärke. Ka on ravi põhimõtted muutunud sellisteks, et patsiendil tuleks ravieesmärgid saavutada võimalikult kiiresti,” selgitas Põhja-Eesti Regionaalhaigla endokrinoloog Anu Ambos. Süvenenud on arusaam diabeedist kui kogu organismi haigusest, mis loob pinda teistele tõbedele ja invaliidistumisele, ning seega on muutunud ka suhtumine ravi tulemuslikkusesse rangemaks.

Ka on oluliselt avardunud diabeedi ravivõimalused. Lisandunud on uusi ravimeid, eriti suukaudseid, ning ka insuliinravi on tänu analoog shy;insuliinide laiemale kasutamisele muutunud kättesaadavamaks. “Tekkis vajadus panna eri ravivõimalused perearstide jaoks mõistlikku järjekorda ja aidata neil valida patsiendi jaoks see kõige õigem preparaat,” sõnas Ambos.II tüübi diabeet on krooniline haigus, mis tekib insuliinresistentsuse ja insuliini sekretsiooni progresseeruva defekti tõttu ning väljendub kroonilise hüperglükeemiana.Maailma eri piirkondades korraldatud uuringud on näidanud, et II tüübi diabeedi puhul on diagnoosimata pea shy;aegu pooled juhud. Eestis on diabeet diagnoositud 16,8 protsendil elanikkonnast.Viimase kümne aastaga on II tüübi suhkruhaigete arv Eestis jõudsalt kasvanud ja neid jälgib pärast insuliinravi alustamist tavaliselt perearst. Ambose sõnul on suure haigete hulga tõttu ravisuund liikunud sinnapoole, et insuliinravi hakkab üha rohkem määrama ka perearst.Uus ravijuhend käsitleb II tüübi diabeeti, selle sõeltesti shy;mist ja diagnoosimist ning haigete jälgimist ja diabeediga patsiendi suunamist konsultatsioonile; gestatsioonidiabeedi diagnoosimist, diabeedipuhust toitumist ja füüsilist aktiivsust, hüperglükeemia ravimite valiku põhimõtteid, suukaudset ja süstitavat ravi, diabeedi insuliinravi ning shy;südame-veresoonkonnahaiguste riskitegurite hindamist ja mõjutamist. Medikamentoosse ravi ülevaates on oluline osa ka ravi shy;algoritmil. Lisatud on perearsti elektrooniline protokoll diabeedihaige jälgimiseks.Juhendi diagnostika ja suhkruhaige jälgimise osad on kooskõlastatud Eesti Laborimeditsiini Ühinguga ja shy;vere lipiidide eesmärkväärtused suhkruhaigetel on kooskõlastatud Eesti Kardioloogide Seltsi epidemioloogia ja preventsiooni töörühmaga. Juhendi töörühma kuulusid endokrinoloogid Anu Ambos, Ülle Jakovlev, Verner Fogel ja Tarvo Rajasalu, perearstid Eret Jaanson, Anneli Rätsep ja Tarvo Kiudma ning toitumisspetsialist shy;Kristel Ehala-Aleksejev.Ravijuhendi eeskujuks võeti 2006. aastal Euroopa Diabeediuurimise Assotsiatsiooni ja Ameerika Diabeedi Assotsiatsiooni koostöös ilmunud II tüübi diabeedi ravijuhis esmatasandi arstidele. Allikatena kasutati teisigi rahvusvahelisi juhendeid ja erialaartikleid. Initsiatiiv ravijuhendi koostamiseks tuli Eesti Perearstide Seltsilt ja sotsiaalministeeriumi ravimipoliitika üksuselt.Viimase Eesti suhkurtõve diagnostika- ja ravijuhendi (Rahvusvahelise Diabeedi Föderatsiooni (IDF) välja antud ravijuhise tõlge) ilmumisest on möödas kaheksa aastat.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099