Doktor Peeter Mardna soovitab riigile lastetusmaksu

Tervishoiuameti järelevalveosakonna
juhataja, staažikas tohter ja haiglajuht doktor Peeter Mardna sõnul toetaks
lastetusmaks neid lapsi, kes on juba sündinud.

Mardna sõnul on tema kõrval paar kolleegi, kellel ei ole lapsi ja kes on saanud miljonid oma hüvanguks kulutada - välismaareisid, suured korterid, ilusad autod. Kui ta vaatab, mida on saanud endale lubada nemad ja mida tema, on see nagu öö ja päev, kirjutas Maaleht.

Eesti riigi põhimure on Peeter Mardna väitel praegu iibe tõstmine. „Meil on solidaarne ravisüsteem - maksu tasuvad ka need, kes on kogu aeg terved. Miks ei võiks ka laste kasvatamine samamoodi solidaarne olla, et kõik annavad selleks oma osa?"

Inimesed, kes meditsiinilistel põhjustel järeltulijaid ei saa, peaksid samuti lastetusmaksu tasuma: „Sellised naised aitavad lastetusmaksuga neid emasid, kellel on lapsed. See on heategevus.“

Lastetusmaksu võiks nimetada hoopis lastetoetusmaksuks ning see ei tohiks minna anonüümselt riigikassasse. Sellest saadavat tulu peab kasutama sihtotstarbeliselt ehk siis olemasolevate laste heaks. "Niiviisi toetatakse peresid, kelle lapsed hiljem meid toetavad - see on nagu pensionisammas," lisab ta.

Lastetusmaksust laekuv tulu võiks Mardna teada olla umbes paar miljardit krooni aastas. Variante, kuidas seda maksta, oleks mitmeid: näiteks lastetud inimesed maksavad oma tööleasumisest kuni pensionieani kõrgemat tulumaksu kui pereinimesed. Vahet võib teha ka sel moel, et lastetusmaksust vabastatakse inimene vaid siis, kui tal on kaks või enam last. Ühelapselised peavad maksma pool ettenähtud summast.

Pooliku tõe mõistet ei kasuta Mardna mitte ainult kunstliku viljastamise puhul, vaid ka HI-viirusega nakatunute ravist rääkides. „Me ütleme, et Eestis on natuke üle 6000 HIV-positiivse. Samas teab kogu maailm, et 80 protsenti süstivatest narkomaanidest on HI-viiruse kandjad. Meil on süstivaid narkomaane üle 20 000, seega on HIV-positiivsete tegelik arv kolm korda suurem kui 6000.“

HI-viiruse vastast ravi saab Eestis 700 inimest. Tegelikult on Peeter Mardna sõnul ravi vajajaid 3000, aga üks ravikuur maksab aastas 150 000 krooni. Kes ravi ei saa, need surevad: "Keegi ei räägi sellest, et ükski nakatunutest ei näe oma 45. sünnipäeva. Me räägime, et nad saavad ravi, aga jätame ütlemata, et see ravi ainult pikendab nende eluiga 3-4 aasta võrra".


Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.