Saaremaa hooldekodudes rikutakse hoolealuste õigusi

Saaremaal Kogula ja Sõmera hooldekodus
juuli lõpus läbi viidud kontrolli käigus tuvastati mitmeid hoolealuste
põhiõiguste ja -vabaduste rikkumisi.

Õiguskantsler Indrek Teder tuvastas, et kummaski hooldekodus ei ole hoolealustele välja töötatud sisemist kaebuste lahendamise korda ega jagatud neile hooldekodusse vastuvõtmisel mingit kirjalikku informatsiooni, kirjutas Oma Maa.

Õiguskantsleri vastuvõtul väitsid mitmed Sõmera hooldekodu hoolealused, et soovivad elada oma elukaaslasega ühes toas, kuid siiani oli seda võimaldatud vaid ajutiselt. Neist ühe paari väitel on nad omavahel abielus. Eesti vabariigi põhiseaduse kohaselt on igaühel õigus perekonna- ja eraelu puutumatusele.

Sõmera hooldekodus kaebasid hoolealused, et hooldekodu mõned hoolealused tarbivad pidevalt alkoholi ja rikuvad hooldekodu korda. Samuti kurdeti, et hooldekodu töötajad (näiteks sanitarid) on hoolealuste suhtes vägivaldsed. Ehkki Sõmera hooldekodu kodukord näeb ette hoolealuste paigutamist ühe-, kahe- või kolmekohalisse tuppa, selgus, et Sõmera hooldekodus elab mitmekesi ühes toas kuni viis hoolealust.

Õiguskantsleri kontrollkäigul selgus, et Kogula hooldekodu elamu esimesel korrusel asuvas duširuumis puuduvad aknakardinad või rulood, seega ei ole tagatud hoolealuse õigus privaatsusele, kuna peseja on aknast nähtav.

Ka kaebasid hoolealused asjaolu üle, et hooldekodu mõned hoolealused tarbivad pidevalt alkoholi ja rikuvad hooldekodu korda.

Kontrollimisel selgus, et Saare maavanem ei ole 2006.–2007. aastal viinud hooldekodus läbi plaanilisi järelevalvemenetlusi. Seega ei ole maavanem nõuetekohaselt teostanud järelevalvet hooldekodus ning on jätnud kasutamata oma pädevuse isikute põhiõiguste kaitsmisel.

Õiguskantsler soovitab maavanemal teostada süstemaatilist, sisulist ja üldistavat järelevalvet hooldekodus osutatavate sotsiaalteenuste üle ning korraldada põhiõiguste ja -vabaduste tagamist ning järelevalve teostamist puudutavat väljaõpet maavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna ametnikele.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.