Autor: Triin Tabur • 1. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HIV on ateroskleroosi üks riskifaktoreid

Hiljutised uuringud on näidanud, et HIV-infektsioon suurendab arterite lupjumise riski, mis on peamisteks ateroskleroosi põhjustajateks. Aktiivse antiretroviirusteraapia puhul võib arterite lupjumine aga väheneda.

Itaala Perugia Ülikooli teadus Giuseppe Schillaci analüüsis koos kolleegideda ateroskleroosi varaseid markereid 39-l HIV-positiivsel ravi mitte saaval patsiendil. Neid võrreldi pulsisageduse mõõtmise abil 78 kontrollgrupi inimesega, teatas Eesti HIV-positiivsete Võrgustik oma veeblilehel.

Teise uuringu käigus uuris Lawrence Kingsley USA Pittsburgi Ülikoolist kompuuterdomograafi abil 513 HIV-infiteeritud patsiendi arterite lupjumise taset.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708