Autor: Ketlin Beljaev • 16. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimesele ainuomane DNA järjestus on seotud käte arenguga

Inimese DNA järjestus, mis oluliselt erineb nii primaatide kui teiste kuival maal elavate selgroogsete vastavast DNA-st, kontrollib organismi arengu käigus tundmatute geenide avaldumist käes, teatas Eesti Geenikeskus.

Viimasel aastakümnel on inimkonnale teatavaks saanud hulga organismide täielikud DNA järjestused. Probleemide hulgas, millele DNA järjestuste analüüsimine vastuse võib anda, on kahtlemata üks huvitavamaid küsimus sellest, millised muutused inimese DNA-s on meid teinud teistsugusteks meie evolutsioonilistest lähisugulastest – inimahvidest.

Selle ülesande lahendamisel ei pöörata tähelepanu sugugi mitte ainult geenidele, olulised on kindlasti ka sellised järjestused, mille alusel valke ei sünteesita. Sellist DNA-d on varem nimetatud ka rämps-DNAks, kuid ajapikku on saanud üha selgemaks, et märkimisväärne osa sellest on oluline geenide õigeaegsel sisselülitamisel. Imetajates on leitud umbes 200 000 sellist järjestust, tuhatkond neist leidub vaid inimesel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708