Inimesele ainuomane DNA järjestus on seotud käte arenguga

Inimese DNA järjestus, mis oluliselt erineb
nii primaatide kui teiste kuival maal elavate selgroogsete vastavast DNA-st,
kontrollib organismi arengu käigus tundmatute geenide avaldumist käes, teatas
Eesti Geenikeskus.

Viimasel aastakümnel on inimkonnale teatavaks saanud hulga organismide täielikud DNA järjestused. Probleemide hulgas, millele DNA järjestuste analüüsimine vastuse võib anda, on kahtlemata üks huvitavamaid küsimus sellest, millised muutused inimese DNA-s on meid teinud teistsugusteks meie evolutsioonilistest lähisugulastest – inimahvidest.

Selle ülesande lahendamisel ei pöörata tähelepanu sugugi mitte ainult geenidele, olulised on kindlasti ka sellised järjestused, mille alusel valke ei sünteesita. Sellist DNA-d on varem nimetatud ka rämps-DNAks, kuid ajapikku on saanud üha selgemaks, et märkimisväärne osa sellest on oluline geenide õigeaegsel sisselülitamisel. Imetajates on leitud umbes 200 000 sellist järjestust, tuhatkond neist leidub vaid inimesel.

Yale’i Ülikooli (USA) geneetik James Noonan kolleegidega uuris mittekodeerivat DNA järjestust nimega HACSN1, kus inimesel on toimunud kõige suurem hulk muutusi kuue miljoni aasta jooksul, mis lahutab meid ühisest eellasest shimpansiga. Teadlased uurisid, millal ning millistes kudedes – kui üldse - suudab see järjestus sisse lülitada kontrollgeeni avaldumise.

Võrdlevalt uuriti šimpansi ja reesusmakaagi vastavat järjestust. Selgus, et inimese HACSN1 kontrollib geeni või mitmete geenide sisselülitamist randme ja pöidla piirkonnas, šimpansi ja reesusmakaagi vastavatel järjestustel see võime puudub.

Millised on geenid, mille avaldumist inimspetsiifiline DNA reguleerib, jääb uurijatele lähitulevikus selgitada. Antud avastus annab aga võimaluse põnevaks hüpoteesiks, et need geenid on seotud tööriistade käsitsemist võimaldavate muutustega käe anatoomias. Töö avaldati ajakirjas Science.

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.