Autor: Ketlin Beljaev • 16. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novaator: Surmaeelsed kogemused - mis tegelikult juhtub?

Surmaeelseid kogemusi kirjeldatakse sageli üsna sarnaselt: kutsuv valge valgus ja mälestustevool. Teadlased on võtnud eesmärgiks välja selgitada, mis tegelikult sureva inimese aju ja teadvusega toimub.

Uues uurimisprojektis nimega AWARE uurivad arstid Euroopa ja Põhja-Ameerika haiglates olevaid patsiente, kes elavad üle südame seiskumise, kirjutas LiveScience. AWARE uurimuse alustamisest teatati ÜRO rahvusvahelisel sümpoosionil 11. septembril.

"Vastupidiselt levinud arvamusele, ei ole surm tegelikult üks kindel hetk,” ütles uurimuse juht, Suurbritannia Southamptoni ülikooli teadlane Sam Parnia. „Tegemist on protsessiga, mis algab, kui südamelöögid peatuvad, kopsud lõpetavad töö ning ajutegevus hääbub – meditsiiniliselt nimetatakse sellist seisundit südameseisakuks. Bioloogilisest vaatepunktist on see sünonüümne kliinilise surmaga.”

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099