Novaator: Sõbralikud bakterid kaitsevad diabeedi eest

Yale’i ja Chicago ülikoolide teadlased
näitasid, et levinud maos elava bakteriga kokku puutunud hiired olid kaitstud
esimest tüüpi diabeedi eest.

Ajakirjas Nature avaldatud uurimus toetab niinimetatud hügieenihüpoteesi, mille kohaselt arenenud maades elavate inimeste vähene kokkupuutumine parasiitide, bakterite ja viirustega suurendab immuunsüsteemi häiretest tingitud haiguste, näiteks allergiate ja astma tõenäosust, kirjutas Physorg.

Uurimistulemused kinnitavad, et kindlate bakteritega kokku puutumine võib aidata ennetada esimest tüüpi diabeedi väljakujunemist ning et keskkond mängib rolli mõnede immuunsüsteemi vastuste väljakujunemises.

Katsed laborihiirtega näitasid, et vigase kaasasündinud immuunsüsteemiga hiired olid tavaolukorras diabeedi eest kaitstud. Kui nad kasvatati üles aga bakterivabas keskkonnas, kus ei esinenud „sõbralikke” soolebaktereid, kujunes neil välja raske diabeet. Inimese seedekulglas leiduva kahjutu bakteriga kokku puutunud hiirtel arenes aga diabeet välja tunduvalt väiksema tõenäosusega.

Novaator

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.