Autor: Violetta Riidas • 29. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiilaspäisust on tuberkuloosist tulusam ravida

Meditsiinilistele teadusuuringutele kulutatavast rahast keskendub 90% haigustele, mis põhjustavad vaid 10% surmadest ja puuetest maailmas.

Hoolimata sellest, kui väga ravimifirmade juhid ka võiksid tahta keskenduda haigustele, mis põhjustavad surma kõige rohkem, tähendab praegune finantsstiimulite süsteem, et kui nad seda teeksid, kõrvaldaksid aktsionärid nad ametist või oleks äri nende firmade jaoks peagi läbi, kirjutas Princetoni ülikooli bioeetika professor Peter Singer Eesti Päevalehes.

Mittetulundusühingu Incentives for Global Health augustis Oslos toimunud kohtumisel tegid selle juhid, Calgary ülikooli majandusprofessor Aidan Hollis ning Yale’i ülikooli filosoofia ja rahvusvaheliste suhete professor Thomas Pogge radikaalse ettepaneku muuta stiimuleid, mida ravimifirmad uute ravimite väljatöötamisel arvestavad. Nad soovitavad, et valitsused panustaksid Health Impact Fundi (Tervise Mõju Fond – toim), mis teeks ravimifirmadele väljamakseid proportsioonis sellega, kuivõrd nende tooted vähendavad üle-ilmset haiguskoormat.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708