Kiilaspäisust on tuberkuloosist tulusam ravida

Meditsiinilistele teadusuuringutele
kulutatavast rahast keskendub 90% haigustele, mis põhjustavad vaid 10% surmadest
ja puuetest maailmas.

Hoolimata sellest, kui väga ravimifirmade juhid ka võiksid tahta keskenduda haigustele, mis põhjustavad surma kõige rohkem, tähendab praegune finantsstiimulite süsteem, et kui nad seda teeksid, kõrvaldaksid aktsionärid nad ametist või oleks äri nende firmade jaoks peagi läbi, kirjutas Princetoni ülikooli bioeetika professor Peter Singer Eesti Päevalehes.

Mittetulundusühingu Incentives for Global Health augustis Oslos toimunud kohtumisel tegid selle juhid, Calgary ülikooli majandusprofessor Aidan Hollis ning Yale’i ülikooli filosoofia ja rahvusvaheliste suhete professor Thomas Pogge radikaalse ettepaneku muuta stiimuleid, mida ravimifirmad uute ravimite väljatöötamisel arvestavad. Nad soovitavad, et valitsused panustaksid Health Impact Fundi (Tervise Mõju Fond – toim), mis teeks ravimifirmadele väljamakseid proportsioonis sellega, kuivõrd nende tooted vähendavad üle-ilmset haiguskoormat.

Potentsiaalselt kõige tulusamaks sihtmärgiks saavad haigused, millesse inimesi sureb kõige rohkem, sest just seal oleks läbimurdelise iseloomuga ravimil suurim mõju üleilmsele tervisele.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.