90% sissehingatavast tolmust jääb hingamisteedesse pidama

Kuni 90% sissehingatavast tolmust jääb
pidama ülemistesse hingamisteedesse - ninna, kõrri, hingetorru. Peenemad kübemed
pääsevad alveoolidesse ning võivad tekitada kroonilist põletikku.

Tervisele kõige ohtlikumad on anorgaanilised tolmud, eriti kvartsitolm, kirjutas Maaleht. Kuid ka suhteliselt ohutum orgaaniline tolm, näiteks villa-, puuvilla-, puidu- või jahutolm, võib suuremates kogustes haigestumist põhjustada. Mürgiste ainete tolmud võivad esile kutsuda vastava mürgistuse.

Mida kauem tolm õhus hõljub, seda rohkem hingatakse seda sisse. Elektrilaengut kandvad tolmukübemed lendlevad õhus kauem ning püsivad kauem kopsudes, tehes seega tervisele suuremat kahju. Teravaservalised kõvast materjalist, näiteks asbestist, tolmukübemed kahjustavad hingamiselundeid ka mehaaniliselt.

Tolm kujutab endast tahke aine ülipeeni osakesi, mis õhku sattudes seal mõnda aega hõljuvad. Tolmu tervist kahjustav toime oleneb selle füüsikalis-keemilistest omadustest: lahustuvusest, kübemete suurusest, kujust, kõvadusest, elektrilaengust.


Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.