Autor: Triinu Laan • 7. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meditsiini Nobeli preemia tekitab küsimusi

2008. aasta meditsiini-alase Nobeli preemia laureaatide nimed hämmastasid Marylandi Ülikooli viroloogiainstituudi uurija Robert Gallot.

Tänavune auhind, 10 miljonit rootsi krooni (16,1 milj eesti krooni), läks jagamisele sakslase Harald zur Hausen ning prantslaste Francoise Barre-Sinoussi ja Luc Montagnier vahel. Zur Hausen sai Nobeli inimese papillomi viiruse seostamise eest emakakaelavähiga ja Barre-Sinoussi ja Luc Montagnier AIDSi põhjustava viiruse avastamise eest.

Barre-Sinouss ja Montagnier olid Nobeli preemia komitee sõnul esimesed, kes eristasid HI-viiruse paistes lümfisõlmedega patsiendilt. Teadlased tegid ka kindlaks reverstranskriptaasi ensüümi aktiivsuse, mis kinnitas, et nakkusohtlik tegur kuulub retroviiruste rühma, mis sisestavad oma DNA võõrustaja genoomi.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708