Autor: Triinu Laan • 9. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Varane ARV-ravi alustamine vähendab kaks korda surmajuhtumite arvu HIV ja tuberkuloosi korral

Inimestel, kellel on nii HIV kui tuberkuloos (TB) ning kes alustavad antiretroviirusravi (ARV) tuberkuloosiravi esimese kuue kuu jooksul, on suremuse oht alla 55%, selgus hiljuti läbiviidud uuringust, vahendas Business Day.

Uuringu käigus jälgisid Salim Abdul Karim, LAV AIDS-i Uuringute Programmi Keskuse direktor, ja tema kolleegid 645 inimest, kellele oli üheaegselt nii HIV kui TB. Kõigil neil oli CD4 arv väiksem kui 500 rakku/ml, vahendab EHPV.ee. Üks grupp osalejatest alustas koheselt nii HIV kui TB vastaste preparaatide manustamist, teine grupp sai kaks kuud ainult TB-vastaseid ravimeid, hiljem alustasid antiretroviiruravi. Kolmas grupp alustas ARV-ravi alles peale 6-8 kuu möödumist tuberkuloosiravist. Kõik uuringus osalejad võisid alustada antiretroviirusravi, kui neil ilmnes selleks kliiniline vajadus.

Uuringu tulemused näitasid, et rühmas, kes alustasid ARV-ravi peale TB ravikuuri lõppemist, suri 26 inimest, mis teeb 55% rohkem, kui gruppides, kus inimesed alustasid HIV ja TB ravi üheaegselt. Peale nende eelnevate andmete saamist määrati kõigile uuringus osalejatele ARV-ravi. Uuringud jätkuvad, kuid võrdlus viiakse läbi ainult kahe allesjäänud grupi vahel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099