Eesti oma rindearst Afganistanis

Kolm kuud Afganistani kõige kuumemas
sõjakoldes Helmandis töötanud südame- ja veresoontekirurg Tiit Meren avas Eesti
arstidele tee sõjameditsiini.

Tiit Meren oli kaheksa aastat olnud Eesti reservohvitseride kogu liige ja peaaegu sama kaua esindanud Eestit Brüsselis NATO liikmes shy;riikide reservohvitseride kogus. Seal tekkis ka mõte: miks ei võiks eestlased näiteks Afganistanis kirurgid olla? "Kui selle aasta aprillis sai selgeks, et eestlased võivad brittidega minna, arvasime, et nüüd läheb sõiduni veel aasta või poolteist. Juhtus aga uskumatu lugu ja sain Afganistanis alustada juulikuu alguses," rääkis Meren Päevaleht Online´ile.

Esimene kuu Afganistanis kulus Mereni meenutusel selleks, et britid saaksid aru, kas eestlane võib olla valge inimene – oskab inglise keelt, mõistab tavalist vestlust, võib töötada pädeva kirurgina ja saab aru britilikust huumorist. "Sain seal teha kõike, mida teevad Briti kirurgidki. Kindlasti on oluline ka see, et kogemus oli hea, nii et järgmine Eesti kirurg Jaan Kirss sai ka sinna minna," ütles ta.

Reutersi järgi on Helmandi haigla, kus Meren töötas, maailma kõige suurema töökoormusega traumakeskus. Ööpäevas tõid helikopterid haiglasse üle kümne üliraske vigastatu. Töötati nii ööd kui ka päevad ja niipea kui saadi istuma, jäädi ka kohe magama, sest väsimus oli suur.

Küsimusele, kas ta läheks Afganistani kirurgina tagasi, vastas Meren: "Never say never - kui tõesti oleks vaja minna, siis milles küsimus – läheksin uuesti."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.