Enim kliinilisi uuringuid toimub onkoloogias

Eile 30.10. Tallinnas toimunud
Ravimitootjate Liidu ja Ravimiameti poolt korraldatud konverentsil "Eesti
kliiniliste uuringute keskkonnana – täna ja homme" analüüsiti Eestis tehtavate
kliiniliste uuringute kvaliteeti ja Eesti taset ravimiteuuringute läbiviimise
keskkonnana.

Eelmine kliiniliste uuringute konverents toimus Eestis 2,5 aastat tagasi. Seekordsel konverentsil osalesid erinevad ravimiuuringute osapooled: arstid, tervishoiuasutuste juhid, kliiniliste uuringute firmad, inimuuringute eetikakomiteede liikmed, Ravimiameti ja ravimifirmade esindajad.

Ravimiameti ravimite osakonna juhataja Katrin Kiiski sõnul on kliiniliste uuringute arv Eestis viimase 15 aasta jooksul ühtlaselt suurenenud. "Võib siiski oletada, et lähitulevikus jääb uuringute taotluste arv vähemaks," viitas ta võimalikule majanduslanguse kaasnähule.

Kiiski kinnitusel on viimastel aastatel kõige enam kliinilisi uuringuid olnud onkoloogias- üle neljakümne korra, järgnevad neuroloogia ja psühhiaatria. "See tähendab, et nendes valdkondades toimub arvestatav ravimiarendus ja valdkonna arstid on kliinilistest uuringutest teadlikud," rääkis Kiisk.

Käimasolevaid kliinilisi uuringuid on Eestis kokku 250 ringis.

Eesti on kliiniliste uuringute läbiviimise kohana olnud Ida-Euroopa kontekstis edukas vaatamata oma väiksusele ning siin tehtud uuringuid on seni iseloomustanud hea kvaliteet. Kliinilised uuringud on aidanud Eestisse tuua uusi teadmisi ja oskusi, kuid uuringute läbiviimise alal on kindlasti ruumi ka arenguks.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.