Eesti arsti kogemus Tampere psühhiaatrina

Olen psühhiaater Hervanta
psühhiaatriapolikliinikus (Tampere), kus peale minu on veel teine psühhiaater, 2
õde, sotsiaaltöötaja ja psühholoog. Meie piirkonnas on umbes 25000 elanikku,
piirkonnas elab suhteliselt palju sotsiaalselt raskemas olukorras olevaid
inimesi ja ka välismaalasi, kuna siin on palju linna üürikortereid. Töö
on huvitav kuid raske, sest palju patsiente ja vähe aega. Lisaks väsitab
ka pidevalt keerukamaks minev bürokraatia. On loota, et sügisel saame töötühma
ka ühe arstresidendi endale abiks.

Tampere on Soome 3. suurim linn oma 208000 elanikuga ehk siis umbes 2 korda suurem linn kui Tartu. Linnas on 11 tervisekeskust või arstikeskust, lisaks on leping ühe era arstikeskusega, kes ravib linna haigeid lepingu alusel. Psühhiaatilisi polikliinikuid, mis on linna haldusalas, on kokku 8, lisaks eraldi töörühm koos arstiga kriisiraviks ja ka psühhiaatriline kodutöörühm 2 arstiga, kes käib vajadusel haigeid kodus ravimas. Lisaks on linnal oma psühhogeriaatriahaigla ja ka 3 päevahaiglat, kus inimesed käiväd ravil päeval ja ööbivad kodus.


Psühhiaatria polikliinikutes on tavaliselt töörühmas 1-2 arsti, psühholoog, sotsiaaltöötaja ja 2-4 medöde, lisaks on ka olemas arstresidendikohad, mis viimastel aastatel on olnud sageli tühjad arstidepuuduse tõttu. Polikliinikud teevad tihedat koostööd nii patsiendi perearsti, kohaliku haigekassa, tööbüroo kui ka sotsiaalhoolekandega, samuti loomulikult vajadusel Ülikooli Psühhiaatriahaiglaga.
Psühhiaatriline abi on inimestele tasuta, kuid selleks, et ravile pääseda, vajab haige saatekirja kas oma piirkonna tervisekeskuse arstilt või siis haiglast tulles piisab ka epikriisist. Saatekirjad vaadatakse töörühmas nädala jooksul läbi ja vajadusel saadetakse haigele kutse vastuvõtule. Vastuvõtuaega peab sageli patsient ootama üsna kaua, vahel isegi 1-2 kuud, sest psühhiaatrilise abi vajadus on Soomes viimastel aastatel kasvanud ja kõiki ei suudeta nii kiiresti teenindada kui vaja.
Kui ravi polikliinikus alustatakse, otsustab arst, kui sageli haige peab polikliinikus käima ja kelle juures. Sageli esimene vastuvõtt on arsti juures, kuid edaspidi jätkab patsient õe, psühholoogi või sotsiaaltöötaja juures. Vajadusel käib patsient lisaks arsti juures 1-3 kuu tagant, kui on ka neid, kes vajavad arsti konsultatiooni vaid ½ aasta tagant. Sõltub haigusest, kuid tihti võib ravikontakt kesta aastaid kui vahel vaid paar kuud. Arsti ülesanne on planeerida ravi, vajadusel hinnata töövõimet ja otsida koos töörühma ja patsiendiga vöimalusi taastusraviks. Arsti ülesandeks hinnata haige psüühilise seisundit ja vajadusel haiglasaatekiri teha, kui polikliiniline ravi ei ole piisav. Vahel tuleb ka patsient vastutahteliselt haiglasse saata.

Lisa kommentaar

  • Egle Raadik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.