Autor: Siret Trull • 3. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lähedastel liikidel on sarnased geenikomplektid

Viimasel kümnendil toimunud tempokas genoomide sekveneerimine on andnud teadmise, et evolutsiooniliselt lähedastel liikidel on väga sarnased geenikomplektid.

Näiteks leiti inimese genoomi hiljutisel analüüsimisel vaid 168 geeni, millele pole ei hiirel ega koeral lähedase järjestusega vastet, lisaks on üsna sarnased ka geenide valke kodeerivad järjestused, vahendas Arst.ee.

Seetõttu võib arvata, et liikidevaheliste erinevuste põhjus peitub suuresti mitte geenide poolt kodeeritavate valkude komplektis, vaid geenide erinevas avaldumises. Kuid mis kontrollib geeniekspressiooni? Kas olulisemad on geenide avaldumist reguleerivad valgud või hoopis DNAs sisalduvad regulatoorsed ehk valke mittekodeerivad järjestused? Ajakirjas Science avaldatud töö vihjab, et pigem on võti DNA järjestuses.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708