Noorteteatri isadepäeva etendus ehmatas vanemaid

Karksi-Nuia noorteteatris kanti isadepäeval
ette dokumentaalne lavalugu «Kallid vanemad», mis ehmatas täiskasvanuid, kuid ei
tekitanud mitte mingisugust võõristust noortes.

Karksi-Nuia noorteteatri juht ja lavastaja Silvia Soro valis kaheksakümne laste ja vanemate suhteid kajastava kirjutise hulgast veidi üle kahekümne töö, mis paistsid silma siiruse ja spontaansusega. «Loobusin isegi tekstide kohendamisest, sest tahtsin säilitada ehedat väljendusviisi,» rääkis ta Sakalale.

Õpilased valisid omakorda välja 14 kirjutist. «Arutelu käigus leidsid noored ise endale sobivaid lugusid ja mõttekäike,» ütles Soro. Omamoodi kõnekaks pidas ta fakti, et kirjeldatud karmid juhtumid ei tekitanud noortes võõristust, küll aga ehmatab lavalt avanev peegelpilt paljusid vanemaid.

Karksi-Nuia kultuurikeskuse juhataja Kai Kannistu kutsus tükki kommenteerima psühholoog Toivo Niibergi, et vanemad ei märkaks mitte üksnes vigu, vaid mõistaksid paremini nende tagamaid.«Tänapäeva lapsed joonistavad isasid pikkade kriipsudena, mille otsas väikses peas pole suud ja silmi,» kirjeldas psühholoog Toivo Niiberg pilti, mis avaneb lastele alt üles isa poole vaadates. Kõrvad puuduvad paraku tihti ka emadel.

«Kuulake oma laps lõpuni!» oli psühholoogi põhisõnum pärast peresuhteid käsitlevat etendust.

Nii lavastusest kui Toivo Niibergi jutust jäid kõlama Eesti perede põhimured: krooniline ajapuudus, vanemate suur töökoormus, purunenud abielu, alkoholism ja üksteisest võõrandumine.

«Eestis lahutatakse 68 protsenti abieludest,» lausus Niiberg. «Tegelikult kasvatab iga teine naine oma last või lapsi üksinda, sest paljud mehed töötavad kodust kaugel.»

Statistika järgi on õnnelik vaid iga kümnes abielu ning seega pole imestada, et hiljutise uuringu andmete järgi ei soovi 44 protsenti küsitletud noortest kunagi abielluda. Peale abielulahutuste on Eesti Euroopas esikohal ka teismeliste enesetappude poolest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.