Fertilitas sai Viimsi haigla suuromanikuks

Hiljutise tehinguga sai Fertilitas Viimsi
haiglas ligi 70% osaluse. Tänavune aasta on Fertilitase juhi ja ühe omaniku Ivo
Saarma sõnul üleüldse murranguline.

Lisaks 15. tegutsemisaastale, peatselt plaanitavale Mustamäe filiaali kolimisele Tammsaare Ärimajja, ostsid nad ära Viimsi haigla.
Haigla ost on käinud kevadest sügiseni samm-sammult. Esimesed aktsiad osteti kevadel Viimsi Haigla ASi endiselt nõukogu juhilt ja endiselt suuraktsionärilt Aleksander Sternilt, kes oli ühtlasi haigla ülemarst ja on praktiseeriv kardioloog. Stern põhjendab osalusest loobumist sooviga kindlustada haigla tulevikku. “Vaadates majandusseisu ja omades kogemusi haigekassa hoiakutes, oli selge, et võib raskusi tekkida. Kindlasti on suuremal haiglal paremad väljavaated,” ütles Stern.
Praegusel hetkel on Viimsi haigla aktsionärid ka Viimsi vald ja Eesti Haigekassa. “Meie eesmärk ei olnud saada 100% omanikuks,” ütles Saarma ja lisas, et nende vaatenurgast on isegi hea, et kohalik omavalitsus on kaasas. Samas tõi ta välja, et neid üllatas valla vähene huvi osaluse vastu. “Perspektiivis laheneb see ilmselt nii, et meist saab 100% omanik. Ma arvan, et see lahendus tuleb aasta-kahe jooksul. Samuti toimub selle aja peale kahe firma ühinemine – see tähendab, et jääb üks ja selleks saab olema Fertilitase erahaigla,” rääkis Saarma lähitulevikust.

Haigekassal siiani osalus
Omal ajal, kui Viimsi haigla erafirmast omanikule tülikaks muutus ja iseseisev aktsiaselts moodustati, võimaldas Sterni sõnul seadus ka haigekassal osanik olla. “Hiljem seadust muudeti ning haigekassa distantseeris end täielikult,” kommenteeris Stern. “Ühel hetkel oli Viimsi haigla valmis ka haigekassa aktsiad ära ostma ning vastav kokkuleppe oli juba olemas, kuid siis keeldus haigekassa nõukogu ootamatult tehingust.”
Haigekassast vastati, et Viimsi haigla küsimus ei ole haigekassas hetkel päevakorral. “Osalus haiglas pole kindlasti eesmärk omaette, aga praegu puudub otsene vajadus ka aktsiate müümiseks. Kui saame sobiva pakkumise, siis otsustab haigekassa nõukogu, kuidas Viimis haigla asjus edasi toimida,” kõlas haigekassa ametlik vastus.
Ivo Saarma sõnul on ostul mitu põhjust – laieneda uutele erialadele, saada juurde häid arste ja ruumi. Nii lisandusid sisehaigused ja taastusravi.
Esmajärjekorras ongi korda tehtud taastusravi ruumid ning muretsetud sinna uued seadmed. Nõudluse taastusravi järgi peaks tagama ka haigekassa aasta alguse otsus lühendada aktiivravi voodipäevade arvu.Saarma tahab kaotada erinevuse Viimsi haigla ja Fertilitase vahel ning tulevikus ei tähenda klaasist uks enam astumist ühest haiglast ja maailmast teise nagu seni.
Lisaks ühtlustusid ka arstide palgad, mis on tähendanud Viimsi haigla arstidele palgatõusu. Haigla endine ülemarst Sterni sõnul on ühendamise käigus optimeeritud küll administreerimist, kuid arstid lahkunud ei ole.

Loe rohkem Mediutsiiniuudiste 11.novembri lehest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.