Autor: Katre Pilvinski • 20. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimid kallinevad märgatavalt haigete abipalvete kiuste

Riigikogu võttis eile vastu seaduse, mis tõstab muu hulgas ravimite käibemaksu viielt protsendilt üheksale protsendile. Samal ajal on juba praeguste hindade juures üks peamisi muresid, millega patsientide esindusühingu poole pöördutakse see, et tuleb valida ravimite ja söögi vahel, sest mõlema jaoks raha ei jätku.

Keskmine ravimikulu elaniku kohta oli mullu 2276 krooni: kuna paljud ei tarbi ravimeid, siis nende kulud, kes tarbivad, on märgatavalt kõrgemad. 46 protsenti ravimite hinnast on inimese enda kanda, mis on üks Euroopa kõrgemaid määrasid (keskmine on seitse protsenti), kirjutas Eesti Päevaleht.

Sotsiaalminister Maret Maripuu ei soovinud vastata küsimusele, kuidas peaksid hakkama saama need, kellele ravimite hind hakkab üle jõu käima. Ministeeriumist saadetud vastuses märgitakse, et retseptiravimi hinnatõus patsienti palju ei puuduta. Leevendust peaks pakkuma uus plaanitav muudatus, millega kaotatakse 50-protsendise soodustusega ravimitel siiani kehtinud 200-kroonise hüvitamise piirmäär.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708