Kas 21. sajandi katk?

Teadlased on avastanud, et rottide seas
levib uus haigus, mis võib kanduda inimestele ja tekitada tõsiseid
südamevaevusi.

Värskete uurimistulemuste järgi võib haigust tekitavat bakterit kanda juba ka rändrott, kes on Euroopas, sealhulgas Eestis, kõige arvukam rotiliik. Ajakirjas Journal of Medical Microbiology avaldatud uuring tehti küll Euroopast üsna kaugel, Taiwanis, vahendas Eesti Ekspress.

Viimase paarikümne aastaga on avastatud üle 20 bakteriperekonda bartonella kuuluva liigi. Peale südame võivad nad inimesel kahjustada ka põrna ja närvisüsteemi.

Hiljuti avastati uus liik bartonella rocha shy;limae USA naiselt, kes oli külastanud Peruud ning kelle põrn oli suurenenud.

"Juhtum paneb muretsema, et tegu võib olla uue, loomade kaudu leviva haigustekitajaga," ütles Taiwanis asuva Chung Hsingi ülikooli professor Chao-Chin Chang. "Otsustasime uurida, kas inimeste läheduses elavad närilised võiksid seda bakterit kanda."

On teada, et närilised kannavad mitut patogeenset bartonella liiki, nagu näiteks bartonella elizabethae, mis võib põhjustada südame sisekesta põletikku, ja bartonella grahamii, mis võib inimestel tekitada nägemisnärvi põletikku. Kuigi täpset levikumehhanismi veel ei teata, peavad teadlased kõige tõenäolisemaks, et baktereid levitavad rottide seljas elavad kirbud.

Taiwani teadlased võtsid proove 58 näriliselt, sealhulgas 53 rändrotilt, kolmelt kodurotilt ja kahelt hiirelt. Kuus närilist kandsid mõnd bartonella perekonna bakterit, viis neist bakterikandjast olid rändrotid. Üks bakteritüvi, mille teadlased leidsid, oli närilistel varem nägemata, aga ta oli väga sarnane bartonella rochalimae'ga, mis isoleeriti USA patsiendilt.

"Et rottide valim oli uurin shy;gus üsna väike, ei või me päris kindlalt väita, et bartonella rochalimae'd levitab rändrott," ütles Chang. "Aga kindel on, et närilised levitavad mitmeid Bartonella bakteri liike. Nii et asja tuleb igal juhul uurida."

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.