Autor: Kadrin Karner • 3. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avastati imerohi rasvumise vastu

Teadlaste avastatud söögiisu reguleeriv hormoon võib aidata leevendada miljonite ülekaaluliste vaevusi. Vastusena rasvarikka toidu söömisele nõristab peensool verre ainet nimega NAPE, mis annab ajule märku, et varsti oleks aeg söömine lõpetada.

NAPE langetas kiiresti hiirte isu ja kehakaalu, vahendab SA Eesti Geenikeskus ajakirja Cell. Nüüd avastasid Yale'i ülikooli teadlased, et rasvarohke söögikorra järel tõuseb veres teatud tüüpi peensooles sünteesitavate lipiidsete ainete hulk.

Säärastest ainetest (N-atsüülfosfatidüületanoolamiinid, lühidalt NAPE) kõige aktiivsem langetas viie päeva jooksul hiirte kehakaalu rohkem kui kolmandiku võrra, kontrollgrupi loomade kehakaal aga tõusis pisut.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708