Autor: Kadrin Karner • 3. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leiti potentsiaalne nikotiinisõltuvust peletav ravim

Neuropeptiid hüpokretiin-1 toime blokeerimine kaotas katseloomadel nikotiini mõnutekitava toime, vahendas Eesti Geenikeskus värskest uurimust ajakirjas PNAS.

Paul J. Kenny kolleegidega Sripps Research Institute’ist (USA) avastasid, et rottidele hüpokretiin-1 retseptorit blokeeriva aine süstimine vähendab oluliselt nende huvi nikotiini vastu (nikotiin kuulub ainete hulka, mida katseloomad enesele meeleldi manustavad) ning see on seotud nikotiinist saadava rahulolutunde vähenemisega.

Veel uuris Kenny grupp välja, et hüpokretiin-1 sisaldavad närvijätked suubuvad ajukoore osasse, mis kannab insula ehk saaresagara nime. Lisaks leiti, et insula sisaldab suures koguses hüpokretiin-1 retseptoreid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708