Autor: Triin Tabur • 11. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimisõltuvus ei torka silma

Ikka võib juhtuda, et pingeid ja muresid on inimesel järsku korraga nii palju, et tundub, et närvid on täiesti läbi. Et kõigi oma probleemide ja iseendaga kuidagi toime tulla, palutakse arstil endale rahusteid kirjutada. Probleeme aga jätkub ja nii jätkub ka rahustite võtmine, kuni ühel päeval märgatakse, et ilma enam ei saagi – ravimist ollakse sõltuvusse sattunud.

"Näiteks laialt kasutatavast ja kiiresti mõjuvast Xanaxist ehk alprasolaamist võib sõltuvusse jääda juba 2–3 kuuga," ütleb Tallinna Wismari haigla ravijuht psühhiaater Jaanus Mumma. Xanax on suhteliselt uus, tõhus ravim, mis kuulub bensodiasepiinide rühma, need on sõltuvuse tekkimise seisukohast kõige ohtlikumad, sinna rühma kuuluvad kõik need üsna levinud „-paamid”: diasepaam, promasepaam jt. Et Xanax on kiire toimega ja teeb ruttu rahulikuks, hakkab see tarvitajale ruttu ka meeldima. Kui inimesel on aga geneetiline soodumus sõltuvuse tekkeks, võib ta üsna lühikese ajaga selle ravimi orjusse jääda, kirjutas Elukiri.

Mumma ei väida, et ravimeid pole üldse vaja, sest teatud juhtudel ei saagi ilma. Ka ta ise kirjutab neid välja, aga tohter rõhutab, et ravimeid ei hakataks võtma liiga kergekäeliselt ja eriti mitte omal käel. Xanaxit ja muid rahusteid on mõistlik kasutada lühikest aega, näiteks mingi raske ärevusseisundi raviks. Pikemaajalisel psühhiaatrilisel ravil, kui ilma rohuta ei saa, on õigem kasutada antidepressante. Et nende toime on oluliselt aeglasem, on mõni patsient Mummale öelnud, et antidepressanti pole vajagi, antagu talle vaid Xanaxit.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099