Novaator: viljakusravimid suurendavad vähiriski

Ravimid, mille ülesandeks on panna
munasarjad tootma iga kuu vähemalt ühe munaraku, on arstidele juba mõnda aega
muret teinud. Esialgu muretseti eelkõige munasarjavähi tekke võimaluse
pärast. Seejärel kahtlustati ka rinnavähi tekke suurenenud riski. Erinevad
uurimistulemused on aga vastukäivad, mistõttu arstid ja patsiendid ei teagi,
kuidas nendesse suhtuda.

Probleem tuleneb osaliselt sellest, et vähi väljakujunemine võtab aega aastaid, seega saab suurenenud ohtu tõestada vaid pikaajalise uuringu käigus. Lisaks on teada, et naistel, kes kunagi ei sünnita, on suurem tõenäosus haigestuda erinevat tüüpi vähkidesse, mida tuleb samuti viljakusravimite mõju uurimisel arvesse võtta, kirjutas The Economist.

Kahe laiaulatusliku uurimuse tulemusel selgus, et ovulatsiooni indutseerivaid ravimeid kasutanud naistel suurenes emakavähi kujunemise tõenäosus kolm korda võrreldes ravimeid mitte kasutanud naistega. Naistel, kellel viljastumine võttis aega üle aasta – mis viitab ka ravimite pikaaegsemale kasutamisele – suurenes risk kaheksakordseks. Siiski oli üleüldine emakavähi tekkimise risk väike, sest see vähitüüp on suhteliselt haruldane.

Eriti tugevalt seostus emakavähi tekkega üks ravim, klomifeen. Seda ravimit kasutatakse siiani laialdaselt esmase ravimina ovulatsiooni puudumise ja seletamatu viljatuse korral, kuigi üks teine 2008. aastal läbi viidud uurimus väljendas selget kahtlust, kas sellest on viimase probleemi lahendamisel üldse kasu.

Loe lisa Novaatorist.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.