Autor: Katre Pilvinski • 19. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novaator: viljakusravimid suurendavad vähiriski

Ravimid, mille ülesandeks on panna munasarjad tootma iga kuu vähemalt ühe munaraku, on arstidele juba mõnda aega muret teinud. Esialgu muretseti eelkõige munasarjavähi tekke võimaluse pärast. Seejärel kahtlustati ka rinnavähi tekke suurenenud riski. Erinevad uurimistulemused on aga vastukäivad, mistõttu arstid ja patsiendid ei teagi, kuidas nendesse suhtuda.

Probleem tuleneb osaliselt sellest, et vähi väljakujunemine võtab aega aastaid, seega saab suurenenud ohtu tõestada vaid pikaajalise uuringu käigus. Lisaks on teada, et naistel, kes kunagi ei sünnita, on suurem tõenäosus haigestuda erinevat tüüpi vähkidesse, mida tuleb samuti viljakusravimite mõju uurimisel arvesse võtta, kirjutas The Economist.

Kahe laiaulatusliku uurimuse tulemusel selgus, et ovulatsiooni indutseerivaid ravimeid kasutanud naistel suurenes emakavähi kujunemise tõenäosus kolm korda võrreldes ravimeid mitte kasutanud naistega. Naistel, kellel viljastumine võttis aega üle aasta – mis viitab ka ravimite pikaaegsemale kasutamisele – suurenes risk kaheksakordseks. Siiski oli üleüldine emakavähi tekkimise risk väike, sest see vähitüüp on suhteliselt haruldane.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099