Pimedal mehel avastati alateadlik nägemistaju

Burundist pärit pimedal mehel leiti võime
kasutada alateadvuse kaudu opereerivat, niinimetatud pimenägemismeelt ruumis
liikumiseks.

1973. aastal kirjeldasid kolm teadlast – Richard Held, Ernst Pöppel ja Douglas Frost - esmakordselt veidrat tajunähtust, mida kutsutakse pimenägemiseks, kirjutas Eesti Geenikeskus. Pimenägija tajub end täielikult pimedana ehk tema teadvusesse ei jõua ümbritseva keskkonna kohta mingit visuaalset informatsiooni. Ometi suudab ta adekvaatselt reageerida teatud visuaalsetele ärritajatele, näiteks õigesti tajuda objektide kuju, paigutust ruumis vms.

Pimenägemine võib esineda vaid tsentraalse ehk ajukahjustuse tõttu tekkinud pimeduse korral, silmad ja nägemisnärv peavad olema korras.

Varasemates uuringutes on kirjeldatud osalisi pimenägijaid, kellel nägemiskaotus piirdus ühe silma või teatud nägemisvälja osaga.

Nüüd on leitud täielik pimenägija: 56-aastane arst Burundist, kes jäi mõned aastad tagasi pimedaks insuldi tagajärjel, mis hävitas täielikult nägemise eest vastutava ajukoore osa. Aastal 2004 ilmus ajakirjas Nature Neuroscience uurimus, milles kirjeldati selle mehe – üldsusele tuntud kui patsient TN – võimet tuvastada pildimaterjalis kätketud emotsioone.

TN arvas sageli õigesti, kas näidatud nägu oli õnnelik, neutraalne või hirmunud, ent ei suutnud vahet teha mustal ruudul ja ringil. Kogu üritust käsitles TN täieliku mõistatusmänguna, kuna tema teadvuses (nö vaimusilmas) mingisugust pilti ei moodustunud.

TN’i aju tööd emotsioonide pimenägemisel analüüsiti tuumaresonantskuvamisega (fMRI), mis tuvastas aktiivsuse parema ajupoolkera mandelkehas ehk amügdalas. Amügdala on väga oluline emotsioonidega seotud informatsiooni töötlemisel ning aktiveerub iseäranis tugevalt hirmu tajumisel. Ka TN oskas kõige paremini ära tunda hirmu ja agressiivsust väljendavaid nägusid.

Värske uurimus ajakirjas Current Biology toob täiendust TN’i hämmastavatele võimetele – nimelt suudab mees pimenägemist kasutada ka ruumitajuks, möödudes osavalt tema teele asetatud takistustest.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.