Autor: Ketlin Beljaev • 9. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lätis on A-viirushepatiidi haigusjuhtude arv taas tõusnud

Lätis on A-viirushepatiidi puhangu algusest (2008) registreeritud käesoleva aasta 5. jaanuari seisuga kokku 3258 A-viirushepatiidi haigusjuhtu. Haigusjuhtudest 2133 on registreeritud Riias.

Kuigi haigestumine on koondunud Riiga ja Riia rajooni ning Leedu piiriäärsetesse asulatesse Lõuna-Lätis, siis üksikuid haigusjuhte esineb kõikjal Lätis. Haigestumine on kõrgeim 18–39 aastaste elanike seas. Haigestunutest 19 protsenti on lapsed, vahendab Tervisekaitseinspektsioon.

Epideemia algperioodil domineeris haigestumine süstivate narkomaanide hulgas (kinnitatud haigusjuhtude üldarv aasta algusest - 133). Suurim toidukaudne puhang 47 haigusjuhuga esines ühe Riia restorani külastajate hulgas. Restoran on praeguseks suletud. Joogivett võimaliku viiruste levikufaktorina ei ole uuritud.Alates 1952. aastast on Lätis esinenud A-viirushepatiidi puhanguid või epideemiaid viie-kuue aastaste intervallidega.Eestis registreeriti 2008. aastal 13 A-viirushepatiidi juhtu, neist kümnel juhul toimus nakatumine väljaspool Eestit (sh kuuel juhul Lätis).Nakatumise vältimiseks soovitab Tervisekaitseinspektsioon riskipiirkondadesse sõitjatel vaktsineerida ennast 4 nädalat enne reisi algust A-viirushepatiidi vastu ning pöörata erilist tähelepanu hügieeninõuete täitmisele ja tarbitava joogivee ning toidu ohutusele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099