Autor: Siret Trull • 3. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimlihaga raviti 18. sajandi lõpuni

Briti meditsiiniajaloolane Richard Sugg kirjeldab oma valmivas raamatusdetailselt 17. sajandi farmakoloog Johann Schröderi retsepti, mis tõestab, et eurooplased tugevdasid tervist inimliha süües veel paar sajandit tagasi, kirjutas Postimees.

Retsepti kohaselt tuleb liha lõigata väikesteks tükkideks või viilutada, selle peale raputada mürri ja tibake aaloed, mõned päevad veinis leotada ning lõpuks riputada kuiva ja varjulisse kohta. Ei sobi mitte igasugune liha, vaid see peaks olema lõigatud umbes 24-aastase punapäise mehe laiba küljest.

16.–17. sajandi Euroopas oli inimliha ravimina peaaegu sama tavaline kui taimed. Laibatükke võis osta igast apteegist. Kannibalistlikud kombed hakkasid Suggi andmeil kaduma alles 18. sajandi lõpul valgustuse mõjul.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099